Head, Department of Physics, AU:
  • National Graduate Physics Examination (NGPE) is an examination conducted by Indian Association of Physics Teachers. (IAPT) every Year.In the examination graduate level Physics students from different institution and Universities of India Participate. In 2019, 11372 graduate participated in the NGPE. The main aim of this examination is to provide a better platform to graduate students who have interst in Physics as a career of science research. This year the exam was conducted in Department of Physics, University of Allahabad on 20/01/2019. Two students Mukul Jaiswal and Gulshan Kumar Updhyay from B.Sc. III secured place in the top 1% students of Uttar Pradesh. They were awarded with certificates from IAPT for this Manish Kumar (B.Sc. III) were also declared successful in the examination at centre at the Allahabad University. The above information was provided by centre co-ordinator Prof. V.K. Tiwari. Head, Physics Department Prof. A.K. Rai and all the teachers congratulate the students for their success.
नेशनल ग्रेजुएट फिजिक्स एग्जामिनेशन (NGPE) इंडियन एसोसिएशन ऑफ फिजिक्स टीचर्स द्वारा    आयोजित एक परीक्षा है। (IAPT) प्रत्येक वर्ष। भारत के विभिन्न संस्थानों और विश्वविद्यालयों से स्नातक स्तर के भौतिकी के छात्र भाग लेते हैं। 2019 में, 11372 स्नातक एनजीपीई में भाग लिया। इस परीक्षा का मुख्य उद्देश्य उन स्नातक छात्रों को एक बेहतर मंच प्रदान करना है, जिनके पास विज्ञान अनुसंधान के कैरियर के रूप में भौतिकी में अंतर है। इस वर्ष परीक्षा 20/01/2019 को भौतिकी विभाग, इलाहाबाद विश्वविद्यालय में आयोजित की गई थी। बीएससी से दो छात्र मुकुल जायसवाल और गुलशन कुमार अपडेटय तृतीय उत्तर प्रदेश के शीर्ष 1% छात्रों में स्थान प्राप्त किया। इलाहाबाद विश्वविद्यालय में इस परीक्षा में सफल होने के लिए मनीष कुमार (B.Sc. III) को IAPT से प्रमाण पत्र प्रदान किया गया। उक्त जानकारी केन्द्र के समन्वयक प्रो। वी.के. तिवारी। प्रमुख, भौतिकी विभाग प्रो। ए.के. राय और सभी शिक्षकों ने छात्रों को उनकी सफलता के लिए बधाई दी।
  • B.A./B.Sc. I Photography Practical Examination 2018-19 will be held on 9th May, 2019 from 08:00am to 11:00pm. The students should report in the laboratory at 7:30am woth their practical notebooks, admit card and Identity card.
  • B.A./B.Sc. II Photography Practical Examination 2018-19 will be held on 14th  May, 2019 from 10:00am to 02:00pm. The students should report in the laboratory at 9:30am woth their practical notebooks, admit card and Identity card.
  • B.A./B.Sc. III Photography Practical Examination 2018-19 will be held on 10th  May, 2019 from 07:00am to 11:00pm. The students should report in the laboratory at 6:30am woth their practical notebooks, admit card and Identity card.