Head, Department of  Geography,AU:
Januray 30, 2019-1.jpg
Department of Geography, University of Allahabad organized a quiz competition on South America’ in a series of knowledge enhansement programme running in the department on 30.01.2019. The event was organized and conducted by Dr. Vimal Kumar Jaiswal. Prof. S.S.Ojha, Head, Department of Geography presided the event .He also welcomed the Chief Guest Prof. Manorama Sinha. More than 50 students of university and its constituent colleges participated in the quiz . The event was witnessed by Prof. A.R.Siddiqui, Dr. Vandana Shukla, Dr. Satish Singh, Dr. Ajay Sharma,Dr. Pradeep Upadhyay and Mr. Bechan Yadav .

Registrar, AU:
As per direction by ministry of Home Government of India, New Delhi vide no 2/10/2018 public dated 08th January, 2019 observance of silence on 30th January, 2019 in the memories of those who gave their llives in the struggle for India’s freedom and to dedicate it as Martyr’s day. On 30th Junuary at 11:00am every year, 02 minutes of silence observed and work and movement are stopped. All of you therefore are requested to join together for this spirit to give regards to our great souls who put their lives for this nation, at your respective work place at 11:00 Hours till 11:02 Hours.

विभागाध्यक्ष, शिक्षा शास्त्र विभाग, इलाहाबाद विश्विद्यालय
इलाहाबाद विश्विद्यालय के शिक्षा शास्त्र विभाग में रविवार दिनांक 27.01.2019 को विभाग की परास्नातक छात्र परिषद् द्वारा सांस्कृतिक कार्यक्रम “वसंतोत्सव” का आयोजन किया गया.कार्यक्रम के मुख्य अतिथि प्रो.हर्ष कुमार ,छात्र कल्याण अधिष्ठाता का स्वागत विभागाध्यक्ष प्रो. धनञ्जय यादव द्वारा किया गया.इस अवसर पर वनस्पति शास्त्र विभाग के प्रो. एन बी सिंह ने पर्यावरण के प्रति जागरूक करते हुए पौध वितरण भी किया.परास्नातक छात्रों द्वारा शिक्षापरक मनमोहक प्रस्तुतियां दी गई.एम्. ए. की अमृता बरनवाल एवं एम्. एड. की सरिता,जया,सीमा,पूनम,श्रद्धा द्वारा विभिन्न राज्यों का पारंपरिक नृत्य प्रस्तुत किया गया.एम्.एड. की दिव्या एवं पूर्णिमा के निर्देशन में “देश की अखंडता” पर नाटिका प्रस्तुत की गई. मुख्य अथिथि प्रो. हर्ष कुमार ने अपने संबोधन में शिक्षा के महत्त्व पर विचार रखे.और छात्रों को भावी जीवन के लिए शुभाशीष दिया. कार्यक्रम का सञ्चालन सौम्य,मनीष,एवं राकेश मिश्र द्वारा किया गया.अभिषेक,अरविन्द, संदीप द्वारा कविता पाठ एवं वंदना द्वारा गीत प्रस्तुत किया गया.इस अवसर पर विभाग के शिक्षक उपस्थित रहे साथ ही विभाग के पूर्व शिक्षक प्रो. सुधा मल्होत्रा ,प्रो. उमा रानी शर्मा,प्रो.प्रतिभा उपाध्याय ,प्रो. विद्या अग्रवाल व् प्रो.सुजाता रघुवंश भी कार्यक्रम में उपस्थित रहे.कार्यक्रम पी जी एसोसिएशन की अध्यक्षा डॉ.आकांक्षा सिंह एवं सचिव एम्.एड.छात्र अनिलेश के निर्देशन में सफलतापूर्वक संपन्न हुआ.