Librarian, Central Library, AU:
On 6th June 2018 Prof. R.L. Hangloo, Vice Chancellor of University of Allahabad launched the RemoteXs facility during the Programme organized by Central Library in collaboration with Balani Infotech in the North Hall of Senate Hall. RemoteXs facilty is available to Teachers and Research Scholars of the University. It has an ability to provide the secured access to e-Resources available in the University, bringing them under one umbrella, which can be accessed anytime from anywhere. Mr. Vaibhav Goel from Balani Infotech explained the usage of RemoteXs facility. He highlighted how to access the available e-resources from the URL  https://allduniv.remotexs.in meant for this facility. This URL is also linked with the website of University of Allahabad under the Library Tab. Librarian, Dr. B.K. Singh described in detail the utility of RemoteXs and coordinated the programme. During this occasion, a book entitled “Ambedkar Charit Manas” written by Premchand Karampuri was also released by Prof. R.L. Hangloo. Writer Premchand explained about Life and works of Dr. B. R. Ambedkar. Prof. R.L. Hangloo highlighted the contribution made by Dr. B.R. Ambedkar in the National Development. He appreciated the efforts made by the Librarian and his team for the development of University Library System and Services. Prof. A.A. Fatmi welcomed the guests and participants and Dr. Surya Narayan Singh presented the vote of thanks. More than hundred Faculty Members and Research scholars participated the programme.

दिनांक 06 जून 2018 को इलाहाबाद विश्वविद्यालय के उत्तरी हाॅल में में माननीय कुलपति आचार्य आर0एल0 हांगलू द्वारा बलानी इन्फोटेक के सहयोग से केन्द्रीय पुस्तकालय द्वारा आयोजित कार्यक्रम के दौरान रिमोटएक्स सुविधा का शुरूआत किया। रिमोटएक्स सुविधा विश्वविद्यालय के शिक्षकों एवं शोधार्थियों के लिए है। इसके द्वारा विश्वविद्यालय में उपलब्ध ई-संसाधनों का सुरक्षित उपयोग किसी भी समय और कहीं से भी किया जा सकता है। बलानी इन्फोटेक के प्रतिनिधि श्री वैभव गोयल ने रिमोटएक्स सुविधा का उपयोग समझाया एवं बताया कि उक्त सुविधा के लिए URL https://allduniv.remotexs.in का प्रयोग करना होगा। इसके अतिरिक्त यह लिंक इलाहाबाद विश्वविद्यालय की वेबसाईट पर लाईब्रेरी टैब से भी जुड़ा हुआ है जिसके द्वारा उपलब्ध ई-संसाधनों का उपयोग किया जा सकता है। पुस्तकालयाध्यक्ष, डा0 बी0के0सिंह ने विस्तार से रिमोटएक्स की उपयोगिता पर प्रकाश डाला एवं कार्यक्रम का संचालन किया। इसी अवसर के दौरान श्री प्रेमचन्द्र करमपुरी द्वारा डा0 बी0आर0 अम्बेडकर के जीवन पर लिखित अम्बेडकर चरित मानस नामक पुस्तक का विमोचन माननीय कुलपति महोदय द्वारा किया गया। लेखक श्री करमपुरी ने डा0 अम्बेडकर के जीवन एवं कार्यो के बारे में संक्षेप में बताया। तथा माननीय कुलपति महोदय ने डा0 अम्बेडकर द्वारा राष्ट्रीय विकास में किये गये कार्यो का वर्णन किया। कार्यक्रम  में प्रतिभागियों एवं मेहमानों का स्वागत आचार्य ए0ए0फातमी द्वारा तथा धन्यवाद ज्ञापन डा0 सूर्य नारायण सिंह द्वारा किया गया । उक्त कार्यक्रम में सौ से अधिक संकाय सदस्यों और शोघार्थियों द्वारा प्रतिभाग किया गया।