ZHindi Text
Head, Department of Physical Education, AU

3 days workshop on Yoga for Scholars on 05 Feb - 07 Feb 2018

परीक्षा नियंत्रक, इ0वि0वि0ः
एम0ए0/एम0एस0सी0/एम0काम0/एम0बी0ए0 द्वितीय एवं चतुर्थ सेमेस्टर के वे छात्र /छात्रायें जो द्वितीय परीक्षा एवं भूतपूर्व अर्ह छात्र 2017-18 की परीक्षा हेतु अपना आवेदन पत्र निर्धारित शुल्क के साथ दिनांक 05.02.2018 से 20.02.2018 तक सम्बन्धित विभागों / काई में जमा करें।

कुलानुशासक, इ0वि0वि0ः
विश्वविद्यालय परिसर में किसी भी प्रकार का जुलूस नारेबाजी, पुतला-दहन और अशान्ति फैलाना सर्वथा निषिद्ध है और , तद् द्वारा इस प्रकार की सभी गतिविधियों को प्रतिबन्धित किया जाता है। प्रतिबन्ध को तोडने वाले तत्वों के विरूद्ध कठोर अनुशासनात्मक एवं िवधिक कार्यवाही की जायेगी।

Head, Department of Sociology
Special lecture on “Traditions of Quantitative and Qualitative Research in Social Sciences” by Prof. Tulsi Patel (University of Delhi)
The Department of Sociology in collaboration with the UGC Human Resource Development Centre (HRDC) University of Allahabad, organized a special Lecture on “Traditions of Quantitative and Qualitative Research in Social Sciences” by Prof. Tulsi Patel, formerly professor in sociology at the University of Delhi and former secretary of Indian Sociological Society. Dr. Muneer Illath, faculty member in the Department welcomed the gathering and spoke briefly about the milestones and achievements of the Department. Prof. Ashish Saxena, the head Department of Sociology and the coordinator of the HRDC Orientation Course, Chaired the session and presented a brief profile of Prof. Patel.
Prof. Patel spoke at length about the origin of social science research in the West as well as in India. Explaining the task of social scientists to understand social relations and uncover layers of social realities, she urged the researchers to combine both quantitative and qualitative methodologies to make sense of social behavior in a comprehensive manner. While emphasizing on the need of collecting, compiling and analyzing good statistical data, she also insisted on making use of rich documentary evidences available in libraries and research centers as a major step in formulating research problem.
Apart from teacher delegates who joined the Orientation Program, the Special lecture was also attended by the guest faculties, research scholars and students of the Department of Sociology. Dr. Mukesh Kumar, a representative from the UGC HRDC Orientation Program, proposed vote of thanks.

Coordinator, Centre of Biotechnology, AU
Prof. MP Singh has been conferred with ‘Award of Excellence’ on Republic Day
Prof. MP Singh, Professor in the Centre of Biotechnology and Coordinator, Centre of Bioinformatics has been conferred with ‘Award of Excellence’ in historic Senate Hall of Allahabad University on Republic Day 26th January 2018. This award was conferred by Vice-Chancellor Prof. Rattan Lal Hangloo and Chief Guest of the function Justice Arun Tandon. Besides teaching and research, Prof. MP Singh provides training to farmers under ‘Lab to Land’ and ‘Skill Development’ programme. He gives hands on training of mushroom cultivation and inspires farmers to cultivate mushroom in their house for combating malnutrition and income generation. Some varieties of mushroom can be cultivated easily with nominal cost having nutritionally very rich fruit bodies. Presently, nine students are pursuing research work leading to Ph.D. degree under the supervision of Prof. Singh.

बायोटेक्नोलॉजी विभाग के प्रोफेसर एवं बायोइन्फ़ोर्मेटिक्स के विभागाध्यक्ष प्रो0 एपी0 सिंह को 26 जनवरी (गणतंत्र दिवस) को इलाहाबाद विश्वद्यालय के एतिहासिक सेनेट हॉल में आयोजित समारोह में उत्कृष्टता सम्मान (एवार्ड ऑफ़ एक्शेलेंस) प्रदान किया गया | यह सम्मान कुलपति प्रो0 रतन लाल हांगलू एवं समारोह के मुख्य अतिथि जस्टिस अरुण टंडन द्वारा दिया गया | प्रो0 एपी0 सिंह शिक्षण एवं शोध के अलावा "लैंब टू लैंड" एवं 'स्किल  डेवलपमेंट' प्रोग्राम के अंतर्गत किसानों को ट्रेनिंग प्रदान करते हैं| वे उन्हें मशरूम उगाने की विधि बतातें है एवं इसे उगाने के लिए प्रेरित करते हैं | मशरूम की कुछ प्रजाति उगाना बेहद आसान है और कम लागत में गुणवत्तापूर्ण मशरूम मिलता है | वर्तमान में प्रो0 सिंह के निर्देशन में 9-शोधार्थी पी.च-डी. डिग्री हेतु शोध कर रहें हैं |